Zdrowe placuszki bananowe z 3 składników
Placuszki są bez cukru i bez białej mąki. Jeśli nie tolerujecie glutenu, wybierzcie bezglutenowe płatki owsiane i wcinajcie śmiało. Są wystarczająco słodkie same w sobie i można je jeść solo, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra, możecie pokusić się o opcjonalne dodatki. Ja lubię świeże owoce w sezonie, a zimą używam mrożonych. Nie zaszkodzi też odrobina płynnego miodu lub syropu klonowego.
Składniki na 12 placuszków:
- 3 banany
- 2 jajka
- 16 łyżek płatków owsianych górskich*
Opcjonalnie:
- odrobina oleju do smażenia
- 2 garści mrożonych truskawek i syrop klonowy do podania
Do przygotowania ciasta używam blendera. W zależności od tego, jaki blender macie, są dwie opcje. Jeśli macie blender ręczny z rozdrabniaczem, wsypujemy do niego płatki i mielimy je na drobną mąkę. Banany z jajkami można również zmiksować, używając najbardziej standardowej końcówki do blendera ręcznego lub po prostu rozgnieść banany widelcem i rozmieszać z jajkami, a potem wymieszać ze zmielonymi płatkami. Natomiast jeśli macie blender kielichowy lub Thermomix albo inny termomikser, możecie po prostu wrzucić wszystkie składniki do dzbanka i włączyć miksowanie. Ciasto zrobi się samo, zaczekajcie tylko wystarczająco długo, żeby masa była jak najbardziej gładka.
Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką, minimalnie przetartą olejem, ale możecie smażyć całkowicie bez oleju, jeśli go unikacie. W tym samym czasie do rondelka wrzucam zamrożone truskawki i włączam pod nimi ogień. Co jakiś czas mieszam truskawki w trakcie smażenia placuszków, aż sok, który się z nich wydobędzie zgęstnieje na truskawkowy sos. Zajmuje to podobną ilość czasu, jak smażenie placków, więc truskawki podaję nadal ciepłe.
Łyżką nakładam bananowe ciasto na patelnię i pod przykryciem, na średnim ogniu, smażę małe, okrągłe placuszki. Kiedy widzę, że boki się zarumieniły, obracam je na drugą stronę i smażę minutkę z drugiej strony, do zrumienienia. I gotowe. Układam w stosiki na talerzach, na górze układam truskawki i polewam sosem, który został w rondelku. Jeśli mam ochotę, polewam wszystko odrobiną syropu klonowego lub miodu, ale zarówno banany, jak i truskawki są zwykle wystarczająco słodkie.
Pyszności, polecam podawać z ulubioną poranną kawą.
* Można użyć gotowej mąki owsianej.
Komentarze
Prześlij komentarz