Jak obrać granat?
Lubicie granaty? Ja uwielbiam - za ich oryginalny smak, niezwykłą fotogeniczność i to, jak pięknie zdobią każdy niemal rodzaj dania. Pestki granatu będą fenomenalnie wyglądały na czekoladowym cieście, w sałatce, czy jako dodatek do pieczeni w sosie.
Ale jak każda róża ma kolce, tak i granat nie jest bez wad - dość ciężko się do niego dobrać, za to łatwo splamić sobie nim ubranie na dobre, bo sok z granatu to jedna z plan, których chyba nie da się wyprać. Długo odstręczała mnie wizja żmudnego wyłuskiwania ziarenek granatu, aż poznałam na nie świetny trik, którym dziś się tutaj dzielę.
Sposób na obieranie granatu
Ze wszystkich skomplikowanych narzędzi potrzebny będzie ostry nóż, miska z chłodną wodą i dwie ręce 😉1. Ostrożnie przecinamy granaty na pół ostrym nożem.
2. Wkładamy połówki granatów do miski z zimną wodą tak, żeby całe były zanurzone i rozrywamy je, nie wynurzając dłoni.
3. Wybieramy wszystkie pestki i oddzielamy od nich żółte łupinki. Nie przejmujcie się, jeśli nie uda się Wam wyciągnąć wszystkich łupinek, wypłyną na powierzchnię.
4. Wyciągamy twarde skorupy i mieszamy pestki w wodzie, żeby wszystkie cienkie łupinki wypłynęły na powierzchnię i zlewamy wodę razem z łupinkami. Można nalać wody ponownie i powtórzyć czynność, jeśli wydaje się Wam, że jeszcze jakieś zostały.
5. Odcedzamy pestki i gotowe!
Wytrzymają kilka dni w lodówce. Pestki granatu to pyszny i zdrowy dodatek do owsianki, koktajli, sałatek, czy mięs. Może się wydawać, że tracimy sok, który wypłukuje się do wody, ale, wierzcie mi, ta sama ilość soku w innym wypadku zostanie na Waszych dłoniach albo, co gorsza, ubraniach. Do wody spłukujemy tylko sok, który wyciekł na rozciętą powierzchnię granatu. Pestki, których nie uszkodziliśmy nożem nie oddają tak chętnie swojego skarbu. A może znacie jakiś sposób na plamy z soku z granatu? Jeśli tak, zostawcie mi komentarz, bo miałam jakiś czas temu przygodę z granatem, nie mając pod ręką miski z wodą... A bardzo lubiłam tę sukienkę!
Komentarze
Prześlij komentarz