Pasta jajeczna z chrzanem i awokado
Jajka z chrzanem goszczą chyba na wielkanocnym stole w każdym domu. W moim rodzinnym domu była ich najbardziej chyba znana wersja: jajka, majonez, chrzan. Ta pasta zawsze najbardziej smakuje mi w wykonaniu mojej mamy. Dziś przychodzę z bardzo prostą wariacją na temat tej pasty. Jest to wersja zdrowsza, bo używamy owocu bogatego w zdrowe tłuszcze zamiast majonezu. Dodatkowo ta pasta ma wesoły zielony kolor, który pięknie zdobi stół z wielkanocnym śniadaniem. Można za jednym zamachem zrobić dwie wersje i podać je w mniejszych miseczkach dla urozmaicenia.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- dobry chrzan ze słoiczka do smaku (ja używam około 5-6 łyżek)
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropli soku z cytryny dla zachowania koloru awokado
- opcjonalnie kiełki do dekoracji
Jajka ścieram na małych oczkach, awokado rozgniatam dokładnie widelcem i dodaję do jajek. Skrapiam kilkoma kroplami soku z cytryny (dosłownie odrobiną, nie chcę, żeby pasta była kwaśna). Dodaję do smaku, chrzanu, soli i pieprzu. Dokładnie mieszam, nakładam do miseczki i ozdabiam kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz