Syrop z bzu lilaka i kwiatowa lemoniada
Nie mogłam się doczekać kwitnienia lilaka pospolitego, tzw. bzu lilaka. Jego różowe, drobne kwiatuszki kuszą mocnym, słodkim aromatem. Pięknie wygląda w bukietach, ale jest też wspaniałym materiałem na kuchenne eksperymenty. Co ciekawe, poza walorami zapachowymi ma też długą listę właściwości zdrowotnych, między innymi wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie. Można robić z niego napary i nalewki. Ja w tym roku postanowiłam wycisnąć z różowych kwiatostanów ich cały piękny zapach i zamknąć go w buteleczce słodkiego syropu. Ważne jest, żeby zbierać kwiatostany w miejscach dalekich od dróg i zanieczyszczeń, gdyż nie powinniśmy kwiatów płukać, to pozbawiłoby je części aromatu. Gdy przygotujecie ten syrop, będziecie mieli wrażanie, że to kwiaty w płynie. Zapach jest bardzo intensywny i z każdym łykiem napoju, do którego go dodacie będziecie Was uderzał niesamowity aromat. Syrop można wykorzystać jak każdy inny, czyli na przykład dodając go do kawy, polewy na ciasto, polewając nim gofry, czy robiąc z niego pyszną kwiatową lemoniadę, na którą prosty przepis podaję poniżej. Syrop z lilaka to coś, co możecie dodać do wybranego napoju, czy potrawy i nadać jej wyjątkowego aromatu.
- 1/2 litra lekko uciśniętych kwiatów lilaka pospolitego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- opcjonalnie: kilka, kilkanaście borówek dla koloru
Obrywam kwiaty lilaka, upewniając się, że nie zostały na nich zielone cząstki. Kwiatów nie płuczę, żeby nie utracić cennego zapachu. Lekko ugniatam je w słoiku. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem, gotuję 2-3 minuty i gorącym syropem cukrowym zalewam kwiaty. Wrzucam kilka borówek na kolor i odstawiam syrop do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, zakręcam słoik i wkładam go do lodówki na noc, żeby kwiaty oddały cały swój zapach. Rano odcedzam syrop i trzymam go w szczelnie zakręconym słoiku lub butelce w lodówce.
Kwiatowa lemoniada z lilaka:
- 1 szklanka zimnej wody
- 3 łyżki syropu z lilaka
- 3 plastry cytryny
- kostki lodu
Do shakera lub bezpośrednio do szklanki wlewam wodę i syrop. Plasterki cytryny wyciskam do tego samego naczynia i wrzucam do niego też wyciśnięte skórki. Dodaję kostki lodu i dokładnie mieszam. Gotową lemoniadę można podać z oberwanymi kwiatami lilaka dla dekoracji .
Komentarze
Prześlij komentarz