Stir fry z kurczakiem i warzywami (lub wegetariańskie)
Stir fry to chińska metoda przygotowania warzyw lub mięsa, którą pokochałam, mieszkając w Anglii. Szybkie smażenie składników na gorącym oleju i jednoczesne mieszanie ich sprawia, że w kilka minut mamy pełne smaku, chrupiące warzywa lub delikatne mięso, które można podawać z makaronem (noodle) lub ryżem. Warzywa, krótko obrabiane termicznie tracą mniej ze swoich wartości odżywczych. Dzisiejszy przepis przygotowałam w wersji z makaronem. Mięso w tym przepisie jest opcjonalne, więc jeśli chcecie przygotować posiłek wegetariański, nie będzie tym najmniejszego problemu, wystarczy pominąć mięso, dodatkową sól i zmniejszyć ilość sosu sojowego. Ponadto jeśli nie macie wszystkich warzyw, możecie niektóre pominąć lub zastąpić tym, co macie akurat w lodówce. Do stir fry najlepiej sprawdzają się warzywa twarde i chrupkie, jak marchewka, kapusta czy papryka. Makaron typu noodle, sos sojowy oraz olej sezamowy można dostać w większości marketów lub przez Internet. Spróbujcie tego dania, inspirowanego kuchnią chińską, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 7-8 ząbków czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 czerwone cebule
- 2 duże papryki w różnych kolorach
- 2 duże marchwie
- 1/4 małej kapusty włoskiej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego lub grzybowo-sojowego
- olej z prażonych ziaren sezamu
- noodle 200-300g
- ziarna sezamu do posypania
- sól
Nastawiam osoloną wodę na noodle. Gotuję makaron w czasie, kiedy przygotowuję warzywa i mięso. Czosnek kroję w plasterki, imbir w paseczki julienne, Smażę na rozgrzanym oleju sezamowym, często mieszając. Gdy czosnek zapachnie, dodaję kurczaka pokrojonego w paski i posypuję mięso szczyptą soli. Gdy mięso się zarumieni, dodaję warzywa: marchewkę pokrojoną w słupki, paprykę w paski, cebulę w grube pióra, kapustę w podłużne kawałki. Smażę, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal zachowają chrupkość, około 2-3 minuty. Na koniec doprawiam wszystko sosem sojowym i dodaję odcedzony makaron, mieszam. Nakładam na talerze i posypuję ziarnami sezamu.
Komentarze
Prześlij komentarz