Zdrowy krem czekoladowy z awokado
Znowu naszło mnie na coś słodkiego. I znowu chciałam, żeby było szybko. Zjadłabym budyń, ale właściwie budyniu nie jadam, bo to sporo mąki i cukru. Ten zdrowy deser z awokado jest przepysznie czekoladowy i cudnie kremowy. Z budyniem wygrywa w cuglach. Jest banalny i można się cieszyć słodkim deserem w każdej chwili pod warunkiem, że ma się w domu dojrzałe awokado.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżki miodu albo syropu klonowego lub z agawy w wersji wegańskiej
- 1 łyżka mleka roślinnego (opcjonalnie)
- ziarna kakaowca (opcjonalnie)
Awokado rozcinam na pół, wbijam nóż w pestkę i okręcam ją, żeby ją wyciągnąć. Za pomocą łyżki wyciągam miąższ ze skórki. Kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika blendera. Dodaję kakao oraz miód lub syrop i blenduję. Można dodać łyżkę mleka roślinnego, będzie się łatwiej blendowało. Gotowy mus przekładam do miseczek i posypuję ziarnami kakaowca.
Mniami!
OdpowiedzUsuń