RABARBAR I TRUSKAWKI POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
U mnie w kuchni nadal rabarbar i truskawki. Korzystamy z sezonu. Dziś coś super szybkiego i super pysznego. Owoce pod kruszonką to jedna z moich ulubionych opcji deserowych, bo wystarczy pokroić ulubione owoce, posypać kruszonką i zapiec. W zimie lubię tak przygotowywać jabłka, jesienią wspaniale smakują śliwki z cynamonem. Teraz późną wiosną czas na rabarbar i truskawki. Można zrobić je ze zwykłą kruszonką, ale ja tym razem zrobiłam ją z płatkami owsianymi, co sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca i cały deser nabiera innego charakteru. Zapraszam na leniwy, pyszny deser pachnący początkami lata.
Składniki:
- 300 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w plasterki)
- 200 g truskawek, (bez szypułek, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)
- 2 brzoskwinie (opcjonalnie; pokrojone w plasterki)
- 2 + 3 łyżki cukru
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie: serek mascarpone, bita śmietana lub lody do podania
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Pokrojone owoce układam w naczyniu żaroodpornym i delikatnie mieszam. Posypuję je dwoma łyżkami cukru. W misce rozrabiam masło, pozostały cukier, płatki i mąkę na grudkowatą kruszonkę. Posypuję owoce. Piekę około 25 minut. Owoce podaję lekko przestygnięte, same lub z dodatkiem odrobiny serka mascarpone, bitej śmietany lub lodów śmietankowych czy waniliowych.
Komentarze
Prześlij komentarz